Friday 6 April 2012

Studiu: Cum reactioneaza creierul cand un fumator priveste imaginile socante de pe ambalaj

stirileprotv.ro Imaginile de pe pachetele de tigari, care arata efectele grave ale tutunului asupra organismului, au reactii puternice asupra fumatorilor si la nivel cerebral. Investigatiile facute cu ajutorul RMN-ului arata cum reactioneaza creierul lor.

Totul este insa doar temporar, pentru ca viciul spulbera aceste emotii, iar fumatorii apeleaza la tot soiul de trucuri ca sa nu mai vada fotografiile.

fumatori

Acest om fumeaza de 70 de ani. Nu implinise 10 ani atunci cand a luat prima data tigara in mana si acum se recunoaste perfect in cele mai tulburatoare imagini de pe pachete. Spune cu mare tristete ca a inteles efectele viciului sau mult prea tarziu.

Imaginile au impact si la nivelul creierului. Un RMN cerebral facut unui fumator caruia i se arata un pachet de tigari cu o tumora canceroasa, arata acest lucru.

Imediat ce imaginea dispare, trece insa si nelinistea. Iar fumatorii, mai ales cei tineri, spun ca sunt trucuri ca sa nu fie nevoiti sa vada imaginile tulburatoare de fiecare data cand aprind o tigara.

Unii acopera imaginile, altii intorc pachetul, in timp ce unii negociaza cu vanzatoarea ce imagine sa primeasca. 

fumatori

Sunt insa si sperante. Ultimul studiu al ministerului sanatatii arata ca aproape 30% dintre fumatori s-au gandit in ultima luna sa se lase de fumat, din cauza pictogramelor.

Insa, de la intentie pana la fapta e un drum lung. Mai ales ca la noi aproximativ 5 milioane de romani fumeaza, iar anual numai 8000 renunta la tutun.

No comments:

Post a Comment