Ce sanse mai au azi cartile in fata provocarilor venite din partea tehnologiei? Mai este anticariatul, real sau virtual o afacere de viitor? Raspunsul la ambele intrebari pare a fi negativ. Topoganul tehnologic pe care continuam sa alunecam pare sa ne deschida noi lumi, lumi in care obiecte alta data atat de dragi noua pana acum par a nu mai avea loc...
Cu toate acestea, cel putin in Bucuresti, anticariatele continua sa prospere, iar anticariatele online se inmultesc pe zi ce trece. Oare clientii acestora nu sunt nu stiu ca book readerele incep sa devina deja istorie, fiind inlocuite de tablete? Ei bine, majoritatea stiu, dar inca nu isi permit acest lux. Iar anticariatele, pe langa placerea de a rasfoi carti cu o adevarata istorie in spate, care poate au marcat destine, ofera si preturi cu adevarat tentante. Pentru ca fenomenul anticariat este destul de cunoscut, este poate momentul sa aruncam un ochi spre tabletele momentului.Despre preturi... numai de bine. Sunt mari inca si inaccesibile. Dar trecutul recent ne-a invatat ca nu va mai dura mult pana acestea vor deveni accesibile.
O comparatie fara castigator aparent
Fara multitasking, fara Flash si necesitatea de a avea iTunes permanent. Este vorba, bineinteles, de tableta iPad 2 a celor de la Apple. Cu toate acestea, iPad 2 nu este cea mai fericita alegere. Ruleaza lin, este extrem de rapida si are o interfata intuitiva plus multe aplicatii optimizate pentru tableta. Iar BlackBarry PlayBook poate sa faca tot ce iPad-ul nu poate, insa nu exista foarte multe aplicatii pentru el. HP Touch Pad a murit inainte de a se naste. HP a decis ca nu mai vinde produsul. In mod ciudat, succesul scontat a venit abia atunci cand pretul sau a scazut sub 100 de dolari, la anuntul renuntarii la platforma. Cererea a fost atat de mare incat HP a decis ca o va onora. Are multitasking, e adevarat, numai ca optiunea ii si generaza probleme de functionalitate. Nici chiar Android nu e departe de asta. Are avantajul ca ofera un design modern, versiunile 3.2 de Honeycomb sunt mai finisate si au scapat de buguri. Pretul destul de ridicat e unul din cele mai importante dezavantaje ale tabletelor Android.
Tabletele din oferta si multitaskingul
Un sistem de operare trebuie sa aiba implementata functia de multitasking ca sa poata sa ruleze simultan mai multe aplicatii. webOS si BlackBerry Tablet OS deschid noi oportunitati cu functiile de multitasking nelimitat pe care le detin. Spre exemplu, este posibil sa ruleze in spate o aplicatie care sa redea muzica sau filme de pe YouTube in timp ce utilizatorul face browsing nestingherit. Si Androidul ofera un multitasking simplu deoarece aici sistemul decide ce procese pot sa ruleze in fundal si ce procese nu pot. Honeycomb a oferit posibilitatea de a trece prin aplicatii folosind un singur buton: deschide o fereastra unde sunt listate toate programele recent rulate. Incepand cu versiunea 3.1 de Android este posibil ca in lista sa fie mai mult de cinci programe si sa se poata selecta fereastra dorita.
Multitasking-ul scade viteza de procesare
Multitaskingul din iOS e mai mult o gluma. Aici utilizatorul poate sa treaca de la o aplicatie la alta daca face dublu clic pe butonul Home. Totusi, cei de la Apple limiteaza drastic numarul de procese din fundal pentru a putea oferi o experienta de lucru rapida si un sistem de operare care raspunde instant la comenzi. Prea multe aplicatii deschise si lasate sa isi faca de cap in fundal au un impact negativ asupra performantei, lucru foarte vizibil pe HP TouchPad. Viteza tabletei scade simtitor atunci cand sunt deschise chiar si numai cateva ferestre. Interfata lui webOS nu mai raspunde la comenzi si poate fi cu greu controlata. Mai rau este ca, la pornirea unei noi aplicatii, este necesar un plus de cateva secunde, in comparatie cu competitorii.
Dupa ce am aruncat o privire in viitor, ne putem intoarce la anticariatele noastre. Daca va este lene sa mergeti la anticariatul din colt puteti consulta unul online. Pana la urma conteaza continutul si nu ambalajul, nu?
anticariat online, anticariat on line
No comments:
Post a Comment