Monday 19 March 2012

Euro testeaza oficial pragul de 4,38 lei la cursul BNR. Pe piata valutara s-au facut tranzactii si la 4,39 lei/euro. Un curs de 4,4 duce la cresterea bilanturilor si recapitalizarea unor banci

Euro pare sa se indrepte in cotatiile Bancii Centrale spre pragul de 4,38 de lei, BNR afisand luni un curs valutar de 4,3794 lei pentru un euro, 3,32 lei pentru un dolar american si de 3,63 lei pentru un franc elvetian. "Piata a fost calma, volumele tranzactionate au fost reduse. Leul a deschis la cotatia de 4,387 dupa ce vineri au existat tranzactii si la 4,39 lei/euro. Pragul de 4,38 de lei pentru o unitate euro pare destul de robust", au spus dealerii unor banci comerciale pentru HotNews.ro.E drept, monedele din regiun e (forintul, slotul s.a.) au tendinta de apreciere in fata euro, in vreme ce moneda romaneasca se comporta contrar, au mai explicat acestia.

  • Ce inseamna un leu mai slab si care ar putea fi limitele pentru lmoneda nationala?

"Un curs  de 4,4 lei pentru un euro ne-ar duce intr-o zona dificila. Ar impune o recapitalizare a bancilor pentru ca avand un bilant in care activele in euro detine o pondere importanta, o crestere a bilantului ne-ar obliga la recapitalizare. Nu mai zic ca daca euro ar ajunge la 4,5 lei, i-ar pune si pe acestia in situatii dificile", a explicat Dan Pascariu (Unicredit Tiriac Bank) la o conferinta pe teme financiare.  Raspunzand unei remarci facute de prof. Daianu, care spunea ca traderii iubesc volatilitatea pentru ca pe asta isi bazeaza profiturile, Pascariu a spus : "Traderii iubesc volatilitatea. Presedintii de banci insa, nu"

  • Cei care au de facut plati in euro, vor plati mai mult, in vreme ce romanii care au de incasat contravaloarea in euro a unor facturi vor primi mai mult pentru aceeasi suma in euro.
  • E drept, volatilitatea este redusa, adica variatiile cursului de schimb raman la un nivel bine gestionat de catre Banca Centrala.

"Media anuala a cursului eur/leu va fi in jurul a 4,3 lei pentru un euro. Asta ca medie, pentru ca variatiile pot duce leul pana la 4.4 in fata euro, valoarea minima a intervalului fiind probabil in jurul a 4.2 lei/euro. Fata de media anului 2011, vad leul usor mai depreciat in 2012",  explica Florin Citu pentru HotNews in cadrul unui sondaj facut de redactia noastra.

"Ma astept ca leul sa atinga maximul in raport cu euro in primul trimestru din 2012, pe fondul vanzarilor de valuta rezultate din schimbarea sistemului de provizionare al bancilor. Astfel, moneda locala s-ar putea intari pana la nivelul de 4.1 daca BNR-ul lasa cursul liber in primele luni ale anului, insa dupa ce se vor finaliza vanzarile de euro de catre banci, cursul va urca din nou spre zona 4,3-4,4 pe fondul iesirilor treptate de capitaluri straine ca urmare a dificultatilor de finantare din Zona Euro", arata in cadrul aceluiasi sondaj Melania Hancila, economist sef Volksbank.

  • Reperul Guvernatorului Mugur Isarescu: Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema prin alte masuri neortodoxe

"Vom incerca binenteles sa atenuam volatilitatea cursului de schimb, dar acesta nu este un "must"", a declarat  Mugur Isarescu la un seminar financiar. Potrivit Guvernatorului, intrarile de capitaluri apreciaza cursul de schimb.

"Am incercat sa oprim aceasta apreciere. In 2006-2007 am cumparat 10 miliarde de euro si tot nu am reusit sa oprim aceasta apreciere, ceea ce arata ca nu poti sa te bati cu pietele internationale de capital decat in anumite conditii", a mai explicat Isarescu. "Cand ai intrari mari de capitaluri, ce poate sa faca BNR? Sa cumpere euro si sa dea pe partea cealalta lei, ca nu cumparam valuta pe nasturi. Si facem emisiune monetara , inundand piata cu lei", a mai precizat Guvernatorul.

El a mai spus ca BNR se uita cu mare atentie si la cursul de schimb real efectiv. "Nu numai la cel nominal, ci si la cel calculat cu rata inflatiei. Si de asemenea nu numai la euro ci si la dolar. 20-30% din comertul exterior se face totusi in dolari", a mai adaugat Isarescu.

Volatilitatea excesivă nu face bine, în condiÅ£iile în care variaÅ£iile se transpun cu precădere în creÅŸterea preÅ£urilor, ÅŸi mai puÅ£in în scăderea lor, explicase anterior Isărescu. "Volatilitatea excesivă nu ne face bine. O volatilitate mai mică poate face bine economiei. O volatilitate rezonabilă a cursului de schimb este benefică. Nu ne interesează modificarea cursului cu 2-3 procente", a conchis Guvernatorul

No comments:

Post a Comment